nieuws

14 oktober 2021

14 oktober 2021

Commissie Openbare Ruimte


Als Bezorgde Bewoners hebben wij de mogelijkheid aangegrepen om de Raad toe te spreken. Wij konden daarmee onze Zienswijze opnieuw onder de aandacht te brengen. Wij verzetten ons tegen grootschaligheid, aantasting van de natuurwaarden en wij willen een betere borging straks van het groen in het herziene bestemmingsplan. Wie ziet hoe ons ooit zo prachtige park er nu bij ligt, begrijpt dat dat hard nodig is.

SPREEKTEKST (uitgebreide versie)

Beste commissieleden, wethouder en overige aanwezigen,

Ik wil het met u graag hebben over de Ridderhof. Ik spreek namens een groep van 6 bezorgde bewoners. Wij waren verheugd dat er vorige week tijdens de informatiebijeenkomst veel vragen zijn gesteld over de positie van de recreanten. Zelf spreken we vaak van bewoners, niet omdat we op het park wonen, maar omdat we ons zo thuis voelen op deze mooie plek.

De Ridderhof is altijd gekenmerkt door kleinschaligheid, kleine houten huisjes verscholen in het groen. Dit bungalowpark wordt al 12,5 jaar bedreigd. U kunt dit nalezen in onze zienswijze die wij als bijlage bij dit stuk hebben gevoegd. (>Lees Zienswijze) Sommigen van u zoals de heer van Nispen en de heer Slootweg hebben destijds al brieven van ons ontvangen en hebben in 2009 een bezoek aan het park gebracht, toen het nog in volle glorie was. U zou nu nog eens moeten komen kijken, een groot deel van de bomen is gekapt, bijna alle struiken zijn radicaal verwijderd, 100 huisjes zijn verlaten en worden bewust door de projectontwikkelaar open gezet om ze te laten verloederen. De heer Truggelaar van Topparken deed het vorige week voorkomen alsof de leegloop een natuurlijk proces is. Wij weten dat velen van ons onder druk zijn gezet en het gevoel hadden dat het nu of nooit was, ze zijn vertrokken met veel verdriet en met een flink financieel verlies.

Vorige week werd door mevrouw Lambers en de heer Bartelink gezegd dat de kwestie die nu aan de orde is rond het bestemmingsplan los staat van de positie van de bewoners. Formeel is dat misschien zo, maar de geschiedenis van de Ridderhof laat zien dat bestuursrecht en privaatrecht niet los van elkaar staan.

Het is immers een kapvergunning van de gemeente die de kap heeft mogelijk gemaakt, zonder een duidelijke herplantplicht op te leggen. Het is de provincie die een ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming heeft verleend en in stand heeft gehouden ondanks het feit dat onze bezwaren gegrond werden geacht door de onafhankelijke adviescommissie Het belangrijkste bezwaar daarbij was dat er onvoldoende duidelijkheid was over de plannen. Op dat moment ging men nog uit van 62 huizen van 100m2, zoals we vorige week hebben gehoord is dat van de baan als u instemt met de voorliggende herziening van het bestemmingplan, inclusief de wijziging die gebaseerd is op de zienswijze van Topparken.

In onze zienswijze hebben we ervoor gepleit—in afwachting van de bestemmingsplanwijziging met huizen van 100m2 (dat speelde toen nog)—om de maximale maat voor de Ridderhof op 60m2 te houden. Wij begrijpen niet waarom het college ooit heeft ingestemd met een herinrichting van de parken met huizen van 100m2 en wij begrijpen ook niet waarom men er nu voor kiest om via de zienswijze van Topparken een groot deel van dit plan mee te nemen in deze herziening en daarmee af te zien van een extra ronde van zienswijzen.

De bebouwing die nu wordt voorgesteld met 91 recreatiewoningen van 70m2 is weliswaar een afname ten opzichte van de mogelijkheid die het vigerende bestemmingsplan biedt, maar wij vinden het relevanter om het met de huidige bebouwing te vergelijken. Wij constateren een toename van bijna 30%. De getallen kunt u nalezen.

De gemiddelde oppervlakte van de huidige huisjes is 42m2.

Er is oorspronkelijk op De Ridderhof en Puur samen 4876m2 bebouwd aan recreatiewoningen en blokhutten. Dat hebben wij overigens heel exact opgemeten, zie de bijlagen. Dat wordt met dit plan rond de 6300m2 (als we de oude beheerderswoning van de Ridderhof niet meetellen).

En waar meer oppervlakte bebouwd wordt, is er minder ruimte voor groen. En dat op een terrein in het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Daarbij zal het gebied veel intensiever gebruikt worden: er is sprake van investeringsobjecten die wisselend verhuurd gaan worden. In de zienswijze van Topparken vraagt de eigenaar om een bestemmingswijziging van Puur, waarbij er recreatiewoningen en parkeerplaatsen komen op wat nu een camping is, wat betekent dat dit terrein niet langer de helft van het jaar in rust is. Dat is niet iets kleins.

Wij halen hier ook graag het rapport van bureau Tauw aan dat in 2011 is opgesteld in opdracht van de gemeente, in reactie op een eerder bouwplan van Topparken waarbij het ging om 87 recreatiewoningen van 60m2, alleen op de Ridderhof. Dat rapport was toen reden voor de gemeente De Bilt om het bouwplan af te wijzen. We spreken nu over een plan met 82 recreatiewoningen van 70m2 op De Ridderhof en nog eens 8 op het terrein van Puur.

De kritiek op dit bouwplan was: "De kleinschaligheid en diversiteit van de bebouwing wordt wel aangetast. Door repetitie van de woningen zal er in beleving minder variatie zijn dan in de huidige situatie, waardoor het gebied grootschaliger en samenhangend wordt ervaren." (p.6)

Over de ontheffing van de Wet Natuurbescherming loopt nog een beroep bij de rechtbank, wij hebben dit aangehouden en geprobeerd met de ondernemer tot een oplossing te komen waarbij er aan de ene kant betere garanties voor het groen zouden komen en aan de andere kant afspraken met de overgebleven bewoners, zodat zij een toekomst hebben op de Ridderhof. We zijn hierover vanaf februari in gesprek geweest, maar vanaf het begin was duidelijk dat Topparken alleen afspraken over het groen wilde maken om deze bestemmingsplanwijziging erdoor te krijgen. Het voorliggende plan is ons inziens nog onvoldoende geborgd. Het is voor ons erg belangrijk dat er daadwerkelijk een nieuwe robuuste groenstructuur komt als compensatie voor het vernietigen van de bestaande groenstructuur (de 187 gekapte bomen en de bijna geheel verwijderde struiklaag). Want bij het goedkeuren van de kap heeft de gemeente helaas geen herplantplicht opgelegd.

Voor de bewoners komt er geen duidelijkheid. Daarmee gaan we er vanuit dat uiteindelijk slechts een handjevol bewoners op hun oorspronkelijke plekje kan blijven, zo lang als het duurt. Als Topparken dit bestemmingplan erdoor krijgt hebben ze een grond om de standplaatsovereenkomsten van de laatste bewoners op te zeggen. Ook hier grijpt privaatrecht en bestuursrecht in elkaar. Een aantal van ons is bijna zover om hun geliefde plekje op te geven, dat zou betekenen dat wij ons beroep tegen het bestemmingsplan en de ontheffing moeten laten varen.

Toch willen u nog een keer oproepen om buitengewoon waakzaam te blijven en ervoor te zorgen dat er een duidelijke borging komt van de natuurwaarden. Niet alleen voor de dieren die het altijd zo goed hadden op ons park, maar ook als eerbetoon aan de dierbare bewoners die het park tot bloei hebben gebracht en De Ridderhof noodgedwongen hebben moeten verlaten in de jaren van afbraak.

Ingrid Bocxe namens de Bezorgde Bewoners.

Oktober 14, 2021: Inspreken bij de commissievergadering
Oktober 14, 2021: Inspreken bij de commissievergadering

oktober 2020

Grijper met struiken
Grijper met struiken

oktober 2020

It's the exotic, stupid


Topparken heeft zijn ware gezicht laten zien. Doordat Topparken schermde met een groenplan en een ecologische werkprotocol​ verkreeg men kap- en aanlegvergunningen ( voor het rooien van struiken en verstoren van de bodem) alsook een ontheffing in het kader van de Wet Natuurbescherming. Afgelopen weken zag de eigenaar zijn kans schoon en gaf opdracht al het groen ​weg te halen dat in de weg stond voor de sloop van de oude huisjes en de bouw van grote nieuwe recreatiewoningen. Het werk werd gedaan zonder begeleiding van een ecoloog, één van de voorwaarden van het protocol. Het toverwoord: exoot. Er was toestemming exoten weg te halen, en toen werd álles door de machines gepakt: exoot én inheems. Handhavers van de provincie hebben erger kunnen voorkomen, zodat er (voorlopig) nog een paar groene eilandjes over zijn. De rest is een woestenij. De natuur op het park is voor JAREN aangetast. De provincie stuurt naar de eigenaar een waarschuwingsbrief vanwege de verstoring van het leefgebied van o.a. de das.

Het park stond bekend om zijn hoge natuurwaarden: talrijke vogelsoorten, eekhoorns, vleermuizen, dassen en ringslangen vonden hier een veilige plek. Er loopt, juist vanwege de hoge natuurwaarden, een beroepsprocedure tegen de ontheffing. Zowel de Bezorgde Bewoners als Milieuzorg Zeist e.o. zijn in beroep gegaan, omdat in de beslissing op bezwaar van de provincie het advies van de onafhankelijke 'adviescommissie bezwaarschriften' onvoldoende is meegenomen. De commissie oordeelde dat ons bezwaar gegrond was, onder meer omdat Topparken nog geen vastomlijnd nieuwbouwplan heeft. Dat komt mede doordat Topparken wacht op een wijziging van het bestemmingplan om huizen van 100m2 te kunnen bouwen.

Grijper met struiken
Grijper met struiken
De Ridderhof: 65 jaar boomgeschiedenis
65 jaar boomgeschiedenis

22 januari 2020

22 januari 2020

Poging opheffen schorsing bomenkap mislukt


De Topparken heeft geprobeerd om via de rechter de schorsing van de bomenkap op De Ridderhof op te laten heffen. Hierover vond op 22 januari in Utrecht een zitting plaats bij de voorzieningenrechter. De projectontwikkelaar had hiervoor nieuwe berekeningen van de stikstofemissie en verkeersbewegingen ingediend. Bij een eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter bleek dat onvoldoende was onderbouwd dat er sprake was van dwingende redenen van openbaar belang om de beschermde dwergvleermuizen te verstoren. De betrokken bewoners hebben 'Mobilisation for the Environment' een tegenberekening laten maken en die samen met een uitvoerige reactie naar de rechtbank gestuurd. Topparken heeft door deze tegenreactie vermoedelijk ingezien dat het lastig zou worden om de schorsing te laten opheffen en kwam één dag voor de zitting met een verrassende zet: men deed het verzoek om het deel van de ontheffing over de vleermuizen in te trekken. Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht verleende op dezelfde dag meteen goedkeuring aan deze intrekking.

De voorzieningenrechter ging niet mee in de strategie van Topparken. Zij was van mening dat de bezwaren van de bewoners aanzienlijk waren, en dat door het zó kort voor de zitting intrekken van een deel van de ontheffing een juridisch ingewikkelde situatie was ontstaan, waarin er geen evenwichtige belangenafweging kon plaatsvinden. Na een lange schorsing van de zitting deed zij meteen uitspraak: het verzoek van Topparken werd afgewezen en de schorsing van de bomenkap blijft voorlopig gelden.

Vleermuis
Vleermuis

13 december 2019

Rechter schorst bomenkap op bungalowpark De Ridderhof in Lage Vuursche

13 december 2019

Voorlopig geen bomenkap


De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat Topparken voorlopig geen bomen mag kappen op De Ridderhof, met uitzondering van bomen die aantoonbaar gevaar opleveren. Daarmee heeft de voorzieningenrechter het verzoek van de groep bezorgde bewoners van de Ridderhof voor een voorlopige voorziening ingewilligd, >zie hier de uitspraak

Deze voorziening geldt tot twee weken nadat de Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie een beslissing op bezwaar neemt, naar aanleiding van de bezwaarschriften tegen de ontheffing voor het verstoren van de beschermde dieren zoals de gewone dwergvleermuis, de das en de ringslang, die zijn ingediend door de groep bewoners en de Stichting Milieuzorg Zeist e.o.. Er heeft al een zitting van de adviescommissie plaatsgevonden en er is advies uitgebracht aan GS. Volgens een provincieambtenaar is het bezwaar deels gegrond omdat er onvoldoende is gekeken naar de alternatieven voor het herstructureringsplan van Topparken. De voorzieningenrechter is daarnaast van oordeel dat onvoldoende onderbouwd is dat er sprake is van dwingende redenen van openbaar belang om de beschermde soorten te verstoren.

Rechter schorst bomenkap op bungalowpark De Ridderhof in Lage Vuursche

27 november 2019

27 november 2019

Boos op Bomenkap


De bezorgde bewoners hebben bij de Rechtbank Utrecht om een voorlopige voorziening gevraagd, zolang de bezwaarprocedure tegen de ontheffing loopt, en willen zo voorkomen dat er op korte termijn veel bomen worden gekapt. Lees verder>

7 november 2019

Ringslang bij een huisje
Ringslang bij een huisje

7 november 2019

Beschermde dieren


De ontheffing voor het verstoren van verblijfplaatsen van de gewone dwergvleermuis, de das en de ringslang is voorbarig, betoogde de groep van bezorgde Ridderhof-bewoners op een hoorzitting bij de provincie Utrecht. Lees hier de pleitnota.

Op 7 november jl. kwamen in het Provinciehuis diverse partijen samen om voor of tegen de ontheffing te pleiten die de provincie verleend heeft voor de herstructurering van De Ridderhof. Onafhankelijk van de groep van betrokken en bezorgde bewoners van De Ridderhof diende ook de Stichting Milieuzorg Zeist e.o. een bezwaar in. Tijdens de zitting bleek dat de bewoners en de SMZ e.o. volledig op één lijn zaten. Er zijn nog geen definitieve plannen voor de herstructurering van De Ridderhof. Om de wens van de projectontwikkelaar om huizen van 100m2 te bouwen te realiseren moet zelfs eerst het bestemmingsplan nog gewijzigd worden. Voor de SMZ e.o. is het niet duidelijk ‘voor welke stedenbouwkundige ontwikkeling nu ontheffing is verleend’, omdat uit alle relevante stukken toch ‘een (sterk) wisselend (ontwikkel)beeld naar voren komt’.

In de hoorzitting kwam ook aan de orde dat bij de ontheffing onvoldoende rekening is gehouden met het feit dat een essentieel foerageergebied van de das en de vleermuis wordt aangetast.

Binnenkort is over hetzelfde onderwerp een zitting bij de rechtbank Midden-Nederland, vanwege het verzoek om een voorlopige voorziening, om grootschalige bomenkap tegen te houden zolang deze bezwaarprocedure loopt. Eerder wees de rechtbank ons verzoek voor een voorlopige voorziening in het kader van de kapvergunning af, omdat de belangrijkste argumenten hiervoor niet de kapvergunning betreffen, maar de ontheffing voor de beschermde dieren. Daarop verzochten de bezorgde bewoners meteen om de tweede voorlopige voorziening.

Ringslang bij een huisje
Ringslang bij een huisje
Das bij huisje
Das bij huisje

20 oktober 2019

Bezorgde bewoners van de Ridderhof maken hek schoon
Bezorgde bewoners van de Ridderhof maken hek schoon

20 oktober 2019

Het verhaal van 10 jaar onverzettelijkheid


Na tien jaar strijd is er nog geen duidelijkheid over het behoud van vakantiehuisjes en de groene oase op De Ridderhof. De bezorgde bewoners hebben hun verhaal gedaan in de Baarnsche Courant. Ze vertellen hoe Topparken ondanks gesprekken met de Bewonersvereniging over normalisatie (zie artikel), bewoners onder druk blijft zetten om te vertrekken. Er wordt steeds gezegd dat iedereen mag blijven, maar er komen nooit concrete toezeggingen. Het laatste nieuws is dat slechts drie (!) bewoners in hun eigen huisje kunnen blijven. Door de voortdurende onzekerheid hebben veel bewoners inmiddels een afkoopkoopsom geaccepteerd. Dat betekent niet dat er sprake is van eerlijke afspraken. Mensen raken hun geliefde plekje kwijt en lijden vaak een verlies van vele tienduizenden euro’s. De vertegenwoordiger van Topparken zegt in het artikel graag in gesprek te willen met individuele bewoners. Wij weten dat dit maar één doel heeft: het park schoon vegen. De bezorgde bewoners willen wel in gesprek maar het doel moet zijn: een gezamenlijke toekomst op De Ridderhof.

Bezorgde bewoners van de Ridderhof maken hek schoon

16 oktober 2019

Groepje van vier bomen op de kaplijst
Groepje van vier bomen op de kaplijst

16 oktober 2019

Bezwaren tegen bomenkap


De groep van betrokken en bezorgde bewoners heeft de afgelopen maanden twee bezwaarschriften ingediend, onder andere om te voorkomen dat er op korte termijn 150 bomen gekapt en vele struiklagen worden gerooid op De Ridderhof. Ook is bij de rechtbank een verzoek gedaan voor een voorlopige voorziening, om ervoor te zorgen dat de bomen en struiken blijven staan zolang deze bezwaarprocedures lopen. Voor deze zitting hebben wij een pleitnota geschreven, dit verhaal geeft een goed beeld van onze argumenten en van onze liefde voor De Ridderhof. Tijdens de zitting heeft de rechter overigens al aangegeven dat de 3 bomen bij de dassenburcht, die op de kaplijst stonden, in ieder geval voorlopig niet gekapt mogen worden.

Groepje van vier bomen op de kaplijst
Groepje van vier bomen op de kaplijst
Rechtbank Utrecht
Rechtbank Utrecht

24 augustus 2019

De Ridderhof das bij burcht huisje
De Ridderhof das bij burcht huisje

24 augustus 2019

Dassen op de Ridderhof en PUUR


De Dassenwerkgroep Utrecht en 't Gooi heeft zijn rapport over de Dassen op de Ridderhof en Puur afgerond. De parken worden volgens het rapport intensief door de Dassen gebruikt. Het is in zijn geheel foerageergebied dat van essentieel belang is voor het voortbestaan van enkele clans. Ook worden de beide terreinen gebruikt als migratieroutes en als uitwisselingsgebied tussen verschillende clans. De Dassenwerkgroep stelt vast -door middel van waarnemingen en camerabeelden- dat er op De Ridderhof tenminste één rustgebied is met daarbij een zogeheten vluchtpijp (bijburcht).

Ook recreanten hebben al vele jaren soms vluchtige ontmoetingen of zien soms een Das in de verte over 'de Akker' lopen. De Akker is een looproute op de Ridderhof en wordt dus ook door mensen gebruikt.

De Ridderhof das bij burcht huisje
De Ridderhof das bij burcht huisje

22 augustus 2019

2019-nieuws-sept-08-het park verloedert
Ravage bij de huisjes

22 augustus 2019

Het park verloedert

(maar wel de volle pond aan huur)


De afgelopen 10 jaar hebben de huisjeseigenaren met lede ogen moeten aanzien, hoe het park er steeds slechter uit ging zien. Ons park verloedert, zeiden we. In de lente van 2019 kwamen er ook nog eens grote machines het park oprijden die een ravage achterlieten. Hoewel de parkeigenaar zei vanuit een ecologische opvatting te werken, namelijk 'al het groen wat niet inheems is' weg te willen halen, bleven wij achter met een park dat jaren nodig heeft om weer enigszins toonbaar eruit te zien.
Deze actie leek niet gericht op het onderhouden en verfraaien van het park, maar op het zo veel mogelijk verjagen van zittende huurders.

Hoge bergen van gekapte bomen en struiken werden op last van gemeente De Bilt meteen opgeruimd. De eigenaar kwam vervolgens zijn belofte aan ons niet na om op 6 mei jl. de ravage van struiken, hekken en palen rond de huisjes op te ruimen. Tel dat op bij het aan het lijntje houden van de huurders, geen antwoord krijgen op belangrijke vragen over onze positie op het park, en de maat was vol. Daarop besloot een groep bewoners op 22 augustus een klacht in te dienen, en desnoods als vervolgstap naar de RECRON te gaan.

Een week na het versturen van de brief heeft Topparken containers geplaatst en een begin gemaakt met het opruimen van de troep. Na de vorige klacht ( 2014) is er ook een paar dagen onderhoud gepleegd, waarna het stopte. Bekeken wordt hoe het nu zal gaan.

2019-nieuws-sept-08-het park verloedert
Topparken plaatst eindelijk containers
2019-nieuws-sept-08-het park verloedert
Ravage bij de huisjes
2019-nieuws-sept-08-het park verloedert
Topparken plaatst eindelijk containers

3 augustus 2019

3 augustus 2019


Dure huizen van 100m2

Ontworpen door Jan des Bouvrie


Onlangs sprak Jan des Bouvrie in een interview zijn mond voorbij. Hij vertelde in een interview dat hij betrokken is bij de plannen om nieuwe dure huizen van 100m2 te bouwen op De Ridderhof. Hij sprak de verwachting uit dat het zo mooi zal worden dit in de toekomst, vanwege de woningnood, gewone woonhuizen zullen worden. Dit is waar de huidige bewoners altijd voor gewaarschuwd hebben: een vinex-wijk in het groen, of nog erger: een luxe villa-wijk, in plaats van eenvoudige houten vakantiehuisjes voor gewone mensen.

Het is niet toegestaan om een nieuwe woonwijk bouwen in het Nationale Natuurnetwerk (vroeger bekend als de Ecologische Hoofdstructuur). Maar als er zulke grote huizen staan, is het logisch dat mensen op deze mooie plek zullen willen wonen. Alle reden dus waarom de gemeente het bestemmingsplan niet moet aanpassen om de bouw van zulke grote recreatiewoningen toe te staan.

Bron artikel: 77-jarige Jan des Bouvrie: 'Nog steeds bloednerveus bij iedere opdracht'

jandesbouvries
Scroll to Top